top of page

חממה פתוחה, "כיפת ברזל" כלכלית למערב הנגב

העסקים הקטנים הם "מנוע הצמיחה" של הכלכלה. העיקרון מקובל וה"מנוע" מתודלק על ידי משרדי ממשלה, עמותות וארגונים מערכתיים. ברמת העסק הבודד, הפועל בתחומי פעילות מסורתיים, שאינם היי-טק מכווני יצוא, מתמקד הסיוע בעיקר בתוכניות ייעוץ וסיוע במימון. קיימת תמיכה בפעילות משותפת בין פירמות כגון סיוע בשוק הבינלאומי בפעילויות כמו השתתפות בתערוכות, מחקרי שוק או פגישות עם קניינים. למרות הסיוע לעסקים הקטנים ההשפעה על התפתחותם מועטה. כיצד ניתן לחזק את שרידותם, את תפוקתם ויכולת התחרות שלהם ולהפכם למאיץ כלכלי? ננסה לבחון זאת בשני היבטים, מרחב הפעילות וחדשנות:

מרחב הפעילות של עסק מוגדר כ"שרשרת הערך", אלו הן הפעילויות הדרושות ליצירת הרווחים, החל ברכש, פיתוח, ייצור ועד למכירה. כדי לבצע את מכלול הפעילויות בשרשרת הערך חייב כל עסק, ובמיוחד עסק קטן, לשתף פעולה עם עסקים אחרים סביבו

, מספקים וקבלני משנה ועד לערוצי מסחר. לעיתים יש לשתף פעולה אף עם מתחרים ההופכים לשותפים אל מול לקוח גדול.

סביבה עסקית תחרותית ומשתנה מחייבת חדשנות, תהליך מתמשך המחולל יצירתיות מתמדת ומהווה גורם מאיץ בפיתוח עסקי וכלכלי. "חדשנות פתוחה" הינה מתודולוגיה מקובלת לאימוץ חדשנות ממקורות פנימיים וחיצוניים בארגונים. בעסקים קטנים הנושא בדרך כלל לא נקלט. לרובם אין משאבים מספיקים, והמודעות לחשיבות העניין נמוכה. שיתוף פעולה בין עסקים עשוי להוות עבורם כרטיס כניסה לעולם החדשנות במודל העסקי.

ננסה לשער עד כמה תתחזק יכולתן של נגריות קטנות בדרום להשתלב בפרויקטים של הקמת מחנות צה"ל, אם יתארגנו באופן שיאפשר להן לאמץ חדשנות טכנולוגית ועסקית לשם התייעלות, להוות גורם עסקי משמעותי להוזלת שירותים ורכש ולהעמיד יכולת ייצור גדולה.

אולם, שיתופי פעולה כאלה, עם מתחרים ובנושאים כמו חדשנות, המגדילים את ה"עוגה" המשותפת, קשים לביצוע. כיצד ניתן ליצור תהליכים שיאפשרו שיתוף פעולה כזה לאורך זמן? כמה עקרונות יכולים לעזור בכך:

  • השותפים להתארגנות פועלים בתחום עסקי משותף.

  • ייזום ההתארגנות ייעשה בסיוע צד שלישי, שיתגבר על ההתנגדויות. גורם זה יכול להיות רשויות מקומיות או אזוריות, ארגונים או עמותות.

  • לצד הפעילויות לטווח הרחוק, בהן חדשנות, צריכה ההתארגנות לשלב פעילויות שתרומתן, לכל עסק בקבוצה, מידית וברורה ובכך תהווה גרעין משיכה.

  • ההתארגנות תפעל להתייעלות העסקים ולפתיחת שווקים חדשים. שילוב היכולות האישיות של מנהלי העסקים השותפים בהתארגנות לקידום הפעילות הוא גורם מאיץ. חשוב לאבחן יכולות אלה ולתת מסגרת ובמה למנהיגים, לבעלי הידע ולמקדמי רעיונות. פעילותם תסייע גם להתהוות ההתארגנות.

  • ההתארגנות תפעל לגייס מקורות מימון ותמיכה חיצוניים לפעילותה ולפעילות העסקים שבה.

  • ההתארגנות צריכה לייצר הכנסות שיאפשרו את המשך קיומה.

התארגנות אזורית על בסיס עקרונות אלה היא מפתח לפיתוח כלכלי אזורי ובסיס להיווצרותם של אשכולות תעשייתיים.

ניתן לשקול הקמת התארגנות כזו, "חממה פתוחה", לניהול משותף של קבוצת עסקים קטנים בתחומים מסורתיים, הפועלים בשרשרת הערך של תחום מוגדר וממשיכים לפעול במקומם הטבעי. ההתארגנות תפעל על פי העקרונות שפורטו כאן במטרה לחזק את המודל העסקי של כל אחד מהעסקים בעזרת יכולות השותפים ויכולות חדשות שיוצרו הודות ליתרונות הגודל.

מערב הנגב, אשר כלכלתו נפגעה לאחרונה, צמא להתייחסות מעמיקה בקשר לפיתוחו הכלכלי. יישום עקרונות אלה בתחומים כגון חקלאות ותיירות כפרית, ותחומי עסקים עירוניים עשוי להאיץ פיתוח כלכלי בסיכון נמוך ביותר.


Featured Posts
No posts published in this language yet
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page